Bogatu arhitekturu Beča, ali i njegove prirodne ljepote nije potrebno naglašavati, a o njemu sam već pisala ovdje. Gastronomska ponuda Beča ne stane u jedan članak, čak niti u jednu knjigu, jer je toliko raznovrsna i sigurna sam, svatko može pronaći nešto za sebe. Budući da sam Beč posjetila više puta, izdvajam nekoliko favorita:
Naschmarkt
Najpoznatija austrijska “tržnica” sa preko 120 štandova i restorana. Osim šarenog voća, povrća i začina, mogu se pronaći suveniri i odjeća iz cijeloga svijeta. Različitosti ne nedostaje, možete odabrati između austrijske i talijanske, indijske, turska, pa sve do vijetnamske kuhinje. Subotom ujutro je, naravno, najveća špica i traži se mjesto više.
Restoran Figlmüller
Skriveni restorančić u centru grada, sa dugom poviješću. Sa više od 100 godina tradicije, ovo je mjesto gdje definitivno preporučam pojesti tradicionalni bečki odrezak sa umakom od brusnica i krumpir salatom. Veličina njihovog odreska odgovara veličini manje pizze, a okus ne moram naglašavati, pustiti ću vas da se (ugodno) iznenadite. Zbog malog restoranskog prostora, preporuka je rezervirati stol na vrijeme.
U ovom je restoranu moguće i pohađanje tečaja izrade tradicionalnog bečkog odreska.
Mochi – sushi bar
Najbolji japanski restoran. Ikad. Iako ne spada u tipičnu bečku kuhinju, ovaj restoran itekako zaslužuje mjesto na ovoj listi. Tražeći slike, vidjela sam da imaju i Michelin zvjezdicu, ali su mene oduševili puno prije nje. Ovo je restoran u kojemu su stolovi za večeru rezervirani i nekoliko mjeseci unaprijed, ali se definitivno isplati čekati svoj red. Ljubazno osoblje, posebni menu, vrlo ukusna hrana. Preko puta restorana imaju i svoju trgovinu, gdje se može uzeti sushi (i ostale fantazije iz njihove kuhinje) za ponijeti.
Cafe Drechsler
Predivan šareni lokal idealan za odraditi popodnevne online sastanke ili za brunch sa društvom. Brojne kombinacije zdravih (ali i onih malo manje zdravih) i ukusnih jela neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Odlična kava, palačinke, tostovi, jaja pripremljena na razne načine – ne možete promašiti odabirom. I podrazumijeva se: uz brunch – čaša šampanjca! 🙂
Cafe Central
Najpoznatija tradicionalna kavana u centru Beča otvorena je 1876. godine, a kroz povijest bila je popularno stajalište poznatih svjetskih ličnosti poput Sigmunda Freuda ili Arthura Schnitzlera.
Jedinstvena arhitektura kombinirana sa tradicionalnom bečkom kuhinjom čine posjet pravim doživljajem. Svaki dan iza 17 sati može se uživati u klavirnoj glazbi.
Sigurna sam da će biti teško odabrati između velikog broja slastica, ali moja preporuka je ipak Kaiserschmarrn – “puknute palačinke”, tradicionalni austrijski desert.