Med je od davnina poznata delicija kojega odlikuje njegovo protuupalno i antibakterijsko djelovanje, ali i općenito djelovanje na dobrobit ljudskog organizma.
Manuka se smatra najzdravijim medom na svijetu, a nastaje samo na Novom Zelandu. Ovaj med se u zdravstvene svrhe koristi već od davnina kada su ga otkrili domoroci Maori, koji ga smatraju i superhranom.
![manuka med](https://lafemme.hr/wp-content/uploads/2022/10/manuka-blog-photo-facebook-2020-_5f905f0abc24c_760xr.png)
Manuka sadrži aktivnu tvar metilglioksal (MGO) snažnog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja u velikim koncentracijama. Kod manukm meda količine metiglioksala izmjerene su i do 1000 mg po kilogramu, dok je kod ostalih vrsta meda od 0-5 mg po kilogramu.
Manuka med nije termolabilan dok ostali medovi gube svoja svojstva pri temperaturama većim od 40°C.
![GRM MANUKE](https://lafemme.hr/wp-content/uploads/2022/11/juliana-malta-jeZFjCy92Ew-unsplash-1160x871.jpg)
Primjena ovog meda je vrlo široka. Maori ga stoljećima koriste za jačanje imuniteta i prave razne pripravke od njega. Koristi se kod prehlada i gripe, za tretiranje akni, pomaže kod rozacee, ekcema, za desni i afte u usnoj šupljini. Blagotvorno djeluje kod dijagnoza poput psorijaze, refluksa, pa čak i kod vrlo otporne bakterije MRSA.
Za one koji vole zdravo početi dan, osim u čaj može se dodati u razne smoothie i zdrave žitarice. Sve su popularniji i pripravci za lice od ovog dragocjenog meda.
![Manuka med](https://lafemme.hr/wp-content/uploads/2022/10/image_5f905d56b284e.png)
Manuka med izuzetno je cijenjen među vrhunskim sportašima kao izvrstan izvor energije kod napornih treninga. Primjerice, Novak Đoković ga redovno konzumira u svojoj prehrani.
Manuka med je također i ukusan. Njegov kremastu teksturu i bogati okus obožavaju djeca i odrasli. Izvrsan okus daje čajevima, zobenim pahuljicama, banana kruhu i drugim toplim jelima.