Iako su nam dostupne na svakom koraku, u gotovo svakoj pekarnici i slastičarnici, mnogi će se okušati u kućnoj radinosti i napraviti svoje domaće krafne.
Mogu se pripremati tijekom cijele godine no najpopularnije su definitivno u doba karnevala i fašnika. Obožavamo ih u svim varijantama. Slatke krafne, punjene ili prelivene čokoladom i vanilijom, punjene pekmezom različitih okusa ili prazne i pošećerene.
Jannette Razum, sa bloga Slatki svijet, podijelila nam je recept za krafne od ludog tijesta. Recept možete pronaći ovdje.
SASTOJCI
Sastojci za kvas
- 10 g suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica glatkog brašna
- malo mlijeka (oduzmite od 500 ml)
Ostali sastojci
- 1 kg glatkog brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 500 ml mlijeka
- 400 g tekućeg jogurta
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 žličice soli
Priprema
Kao i za svako dizano tijesto, najprije pripremite kvas. Suhi kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka (oduzmite od količine navedene u sastojcima) te 1 žličicom brašna i 1 žličicom šećera. Razmutite i ostavite kvasac da se aktivira i zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Zatim dodajte prethodno pripremljeni kvasac, mlijeko, jogurt, ulje i razmućena jaja. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
Zdjelu s tijestom pokrijte većom najlonskom vrećicom. Vrećicu zavežite tako da tijesto ima čim manji doticaj sa zrakom. Zdjelu s tijestom spremite u hladnjak na 4-5 sati, najbolje je da odstoji preko noći.
Idući dan uzmite tijesta koliko vam je potrebno, malo ga premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i ostavite ga da na sobnoj temperaturi da se malo zagrije. Nakon toga možete od njega raditi svakakve slane i slatke delicije.
Kada je tijesto kratko odstajalo na sobnoj temperaturi, potrebno ga ja izvaljati na prst debelo pa izrezivati krugove. Izrezane krugove pokrijete krpom i ostavite ih da miruju dodatnih 15 minuta.
Krafne se peku na dobro zagrijanom ulju, na laganoj vatri, sa svake strane po otprilike minute. U ulje se stavlja gornja strana i peku se poklopljene, a kad se okrenu peku se otklopljene. Možete ih puniti bilo kojim nadjevom koji imate.