Ako ste nezasitni kada su u pitanju kolači i torta, i želite iskoristiti zadnju priliku prije nego novogodišnje odluke stupe na snagu radeći posljednji desert, imamo odličnu ideju! Ova jednostavna torta uspjeti će baš svima, brzo je gotova i jako ukusna. 🙂
Jannette Razum, sa bloga Slatki svijet napravila je ovu rustikalnu tortu s mrkvom i trešnjama, koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Recept možete pronaći i ovdje.
Biskvit s mrkvom
- 4 jaja
- 180g šećera
- 2 vanilin šećera
- 220 ml ulja
- 100g raženog brašna
- 100g glaktog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- naribana korica 1 limuna
- 250g sitno naribane mrkve
Nadjev od kiselog vrhnja
- 300g kiselog vrhnja
- 1 vanilin šećer
Nadjev od trešanja
- 350g otkoštenih trešanja
- 1 žlica krušnih mrvica
- 4 žlice šećera
Trešnje očistite od koštica, pomiješajte sa šećerom i krušnim mrvicama pa ostavite sa strane.
Jaja miksajte sa šećerom i vanilin šećerom 2-3 minute dok ne dobijete kremastu i svijetlu smjesu pa dodajte ulje. Zatim dodajte obje vrste brašna, cimet i prašak za pecivo. Smjesu još jednom kratko izmiksajte na najmanoj brzini. Na kraju lagano umiješajte sitno naribanu mrkvu.
Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Dno kalupa prethodno namastite i pobrašnite ili prekrijte masnim papirom.
Preko biskvitne smjese lagano premažite kiselo vrhnje koje ste malo razmutili s vanilin šećerom.
Preko kiselog vrhnja ravnomjerno rasporedite pripremljene trešnje. Trešnje tokom pečenja neće potonuti, pa ako želite da budu u sredini bisvkita slobodno ih malo utisnite.
Kolač pecite otprilike 45 minuta na temperaturi od 170°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Ohlađeni kolač posipajte sa šećerom u prahu i poslužite se!